Jarmuż uwielbiają miłośnicy zdrowego odżywiania. I nie ma się czemu dziwić 😉 Jest to jedno z najlepszych zasadowych warzyw i jednocześnie skarbnica cennych składników odżywczych. Jak z tego skorzystać? Poniżej znajdziesz 3 propozycje prostych i szybkich dań z jarmużem.
Pieczone chipsy z jarmużu
Składniki:
- 1 pęczek jarmużu dowolnej odmiany
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Oliwę z oliwek wymieszaj w misce z solą.
- Jarmuż umyj, osusz, podziel na kilkucentymetrowe kawałki i zamocz je w oliwie.
- Nastaw piekarnik na 175 stopni (albo na 160 dla piekarników konwekcyjnych)
- Rozłóż jarmuż na blasze do pieczenia i piecz od 8 do 10 minut albo do momentu, kiedy warzywo zrobi się chrupkie, ale nie całkiem suche.
Klasyczna sałatka z jarmużu
Ten przepis można potraktować jako bazę – do klasycznej sałatki możesz dodać swoje ulubione warzywa lub orzechy, nasiona, suszone owoce.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy chili
- sól do smaku
- 2 wiązki jarmużu, obranego ze zgrubień i łodyg, bardzo drobno posiekanego
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj oliwę, sól, sok z cytryny, chili.
- Dodaj posiekany jarmuż, lekko wymieszaj.
- Odstaw na 20 minut, aby warzywo nabrało aromatu przypraw.
Zielony koktajl
Składniki:
- 3 lub 4 liście jarmużu
- garść naci pietruszki
- 2 marchwie
- 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na pół
- 1 czerwona lub zielona papryka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włóż po kolei do wyciskarki do soków.