Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
Pokarm

Papryka – arystokracja świata roślin

18 stycznia 2016
Papryka – arystokracja świata roślin
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Przeciwutleniacz i środek o działaniu odkwaszającym – korzyści jakie daje jedzenie słodkiej papryki

Idealna kombinacja lekko ostrego smaku i chrupiącej tekstury – słodkie papryki wraz ze swoją różnorodnością kolorów i kształtów są ozdobą świata roślin. Pomimo tej szerokiej palety barw i kształtów wszystkie znane są pod naukową nazwą Capsicum annum.

Papryka należy do rodziny roślin psiankowatych, tak samo jak ziemniaki, pomidory czy bakłażany. Papryki to pulchne, dzwonkowate, trzy lub czteropłatowe warzywa. Papryki w kolorze zielonym i fioletowym maja nieco gorzki smak, zaś te w kolorach żółtym, pomarańczowym i czerwonym są słodsze, o owocowym posmaku.

Substancja, która odpowiada za ostrość danej odmiany papryki to kapsaicyna, która w słodkiej papryce występuje w bardzo małych ilościach. Pomimo tego, ze papryka jest dostępna w sklepach przez cały rok to najwięcej wartości ma ta zebrana latem i wczesną jesienią.

Wszystko co wiemy o słodkiej papryce

Papryka to doskonałe źródło karotenoidów. Hiszpańscy naukowcy postanowili bliżej przyjrzeć się witaminie C, witaminie E oraz 6 kartenoidom (alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteina, kryptoksantyna i zeaksantyny) i znaleźć pokarm, w którym te wszystkie dobroczynne składniki byłyby zawarte . Okazało się, że badaczom udało się wyodrębnić tylko 2 warzywa, które w co najmniej 2/3 są zbudowane właśnie ze wspomnianych wyżej składników. Tymi super-warzywami okazały się: pomidor oraz słodka papryka.

Okazuje się, że jedna porcja słodkiej papryki dostarcza aż 12% zalecanej dziennej dawki spożycia zeaksantyny oraz aż 7% zalecanej dziennej dawki spożycia witaminy C.

Jeśli chcesz zmaksymalizować poziom zawartej w papryce witaminy C i karotenoidów to pozwól jej dojrzewać. Najnowsze badania wykazują, że w czasie dojrzewania papryki wydzielają się w niej antyoksydanty, które są dobrodziejstwem dla naszego zdrowia.

Plantatorzy rozpoczynają zbiór słodkiej papryki w momencie kiedy jest ona dojrzała lub kiedy jest jeszcze niedojrzała. W drugim przypadku papryka dojrzewa „na bieżąco” Badania wskazują fakt, że w nie do końca dojrzałej papryce poziom witaminy C wzrasta nawet do 10 dni po jej zbiorze.

Kiedy słodka papryka jest optymalnie dojrzała?

Jest to trudna kwestia. Nie da się dokładnie określić w którym momencie papryka ma dla człowieka najwięcej zdrowych substancji. Większość zielonych papryk, ale nie wszystkie, w czasie dojrzewania zmienia swój kolor na czerwony, pomarańczowy czy żółty. Dobrą zasadą jest ocena papryki pod kątem jakości i żywości koloru, po teksturze oraz ogólnym wyglądzie warzywa.

Optymalnie dojrzała papryka będzie miała:

  • głębokie i żywe kolory
  • będzie posiadała odpowiedni stosunek masy do wielkości
  • będzie jędrna

Wysoka temperatura przyrządzania posiłków z zawartością papryki może skutkować utratą części drogocennych składników odżywczych w niej zawartych. Najnowsze tureckie badania dowodzą, że przed grillowaniem w 150°C słodka papryka ma w sobie 46 miligramów luteoliny (ważnego przeciwutleniacza i flawonoidu przeciwzapalnego) na kilogram. Po grillowaniu przez ok. 7 – 8 minut stwierdzono, że ok. 40% luteoliny uległo zniszczeniu.

Badanie to potwierdziło tezę, że paprykę najlepiej jest przyrządzać w niskich temperaturach (do 118°C) przez bardzo krótki czas.

Składniki odżywcze zawarte w słodkiej papryce

Już jedna szklanka surowej papryki (ok. 92 gramów) zawiera następujące zalecane dzienne dawki spożycia danych składników odżywczych (w %) :

  • witamina C – 195,8%
  • witamina A – 57,6%
  • witamina B6 – 13,5%
  • kwas foliowy – 10,5%
  • błonnik – 7,4%
  • witamina E – 7,2%
  • molibden – 6,1%
  • witamina K – 5,6%
  • potas – 5,5%
  • mangan – 5%
  • witamina B2 – 4,7%
  • witamina B3 – 4,5%
  • witamina B1 – 3,3%
  • witamina B5 – 2,8%
  • tryptofan – 3,1%
  • magnez – 2,7%
  • kalorie (28 kcal) – 1%

Papryka to bardzo popularne warzywo niemalże na całym świecie. W porównaniu do innych odmian papryki słodka papryka zawiera w sobie bardzo małą ilość kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak.

Kapsaicyna wykazuje działanie regulujące poziom cukru we krwi oraz silne działanie antynowotworowe. Ponadto wiąże się z receptorami komórek nerwowych i ma wpływ na zmianę odczuwania bólu. Pomimo iż słodka papryka zawiera małe ilości kapsaicyny to i tak jej wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony.

Ilość składników odżywczych zawartych w słodkiej papryce jest imponująca a nawet nieco zaskakująca, bowiem niektóre zawarte w niej składniki (np. witamina E czy karotenoidy) rozpuszczają się w tłuszczach a papryka jest warzywem niemalże beztłuszczowym. W jednej filiżance posiekanej papryki znajduje się mniej niż 1 gram tłuszczu.

Słodka papryka jest doskonałym źródłem witaminy E – w jednej filiżance znajduje się aż 1,45 mg tej witaminy oraz 30 różnych karotenoidów w tym beta-karoten i zeaksantyna. Obie te substancje wykazują działanie antyutleniające i przeciwzapalne.

Więcej informacji na temat działania papryki, dowiesz się z następnego postu.

działanie paprykijak działa paprykapapryka

Substancje zawarte w mleku matki mogą zmieniać a nawet zabijać komórki nowotworowe
Scottowi udało się schudnąć i wyeliminować zakwaszające produkty z diety

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij