Uważaj na orzeszki ziemne, czyli cała prawda o alergiach żywieniowych

Zakwaszająca żywność i napoje powoduję alergie u milionów ludzi. Z pozoru niegroźne reakcje organizmu mogą okazać się nawet śmiertelne. Jednak wiele osób cierpiących na alergie spożywcze przypisuje ich objawy innym chorobom.

Lekarze rzadko diagnozują prawdziwą przyczynę objawów, często sugerują się podejrzeniami pacjentów i wypisują tony leków. Rzadko wgłębiają się w temat na tyle, aby zrozumieć, że lekarstwem na objawy, z którymi borykają się pacjenci, jest eliminacja zakwaszających produktów i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

To właśnie zakwaszenie organizmu jest przyczyną większości alergii, w tym alergii na orzeszki ziemne i ich produkty (olej z orzeszków ziemnych, masło orzechowe itp.). Z powodu niewiedzy lekarzy i niedostatecznej edukacji społecznej pacjenci żyją w spirali pogłębiających się problemów zdrowotnych, które są wynikiem nadmiernego zakwaszenia organizmu.

Większość ludzi myśli, że alergie na żywność i napoje to reakcja na pewne rodzaje pokarmów. Jest to błąd, nie powodują ich same pokarmy i napoje, ale zawarte w nich kwasy.

Najczęściej pojawiające się objawy to np.:

  • bóle brzucha
  • świąd
  • obrzęk twarzy
  • obrzęk warg
  • czerwone plamy
  • łzawienie
  • wysypki skórne

Duża część alergików reaguje na kwasy pokarmowe bardziej subtelnie, pojawiają się niejednoznaczne objawy takie jak np.:

  • bóle stawów
  • zmęczenie
  • zły nastrój
  • zły stan psychiczny (włączając w to nawet choroby psychiczne)
  • zaburzenie neurologiczne (wraz z tymi naprawdę poważnymi)

Jest to nic innego jak objawy wywoływane przez kwasy zawarte w niektórych produktach spożywczych i napojach.

Osoba chora zwykle w ogóle nie łączy nękających ją objawów z nietolerancją zakwaszającego jedzenia i napojów.

Alergie spowodowane przez zakwaszające produkty spożywcze są tak naprawdę łatwe do zdiagnozowania i wyleczenia. To, że nie możesz zjeść pewnych rodzajów jedzenia i picia bez wizyty na pogotowiu nie oznacza od razu, że cierpisz na nieuleczalną chorobę.

Alergie wywoływane kwasami w jedzeniu i piciu zazwyczaj ujawniają się od razu lub w kilka godzin po posiłku. Reakcje alergiczne pojawiają się nagle, niemal z wybuchową siłą. W skrajnych przypadkach mogą nawet doprowadzić do śmierci. Najbardziej zakwaszające jedzenie to orzeszki ziemne i ich przetwory oraz skorupiaki takie jak krewetki czy homary.

Natychmiastowe pojawienie się reakcji nie jest jednak schematem. Reakcje na nietolerancję kwaśnej żywności mogą pojawiać się też po kilku dniach, tygodniach a nawet miesiącach od wystawienia na działanie zakwaszającego jedzenia. Lekarze zwykle pomijają fakt, że są one ściśle związane z nadmierną kwasowością.

Co jest powodem tak dużego opóźniania się reakcji? Fakt, że organizm jest nadmiernie przeciążony kwasami i w pewnym momencie stara się usunąć je każdą drogą, jaka tylko jest możliwa.

Jak widać, lekarze pierwszego kontaktu nie są zbyt pomocni w diagnozowaniu alergii na jedzenie i picie. Co można zrobić, aby ustalić czy cierpisz na alergię kwasową?

Kluczowymi badaniami, jakie należy w tym przypadku wykonać, są: badanie pH moczu i śliny oraz mikroskopowe badania krwi. W swoich książkach dr Robert O. Young dogłębnie omawia sposoby zapobiegania oraz odwracania skutków alergii kwasowych.

Poniżej lista 10 najbardziej zakwaszających produktów spożywczych, które są powodem alergii kwasowej na jedzenie i picie:

1. Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne, w tym ser, lody, masło czy jogurt. W mleku i jego produktach znajduje się laktoza, która rozkładając kwas mlekowy, przyczynia się do powstawania nadwrażliwości, stanów zapalnych, bólu na różnym tle, owrzodzeń, a nawet nowotworów.

2. Mięso

Białka zwierzęce, w tym wołowina, wieprzowina czy drób. Są one silnie zakwaszające, zawierają w sobie takie kwasy jak: kwas azotowy, kwas moczowy, kwas siarkowy czy kwas fosforowy. Są one przyczyną chorób serca, a nawet nowotworów.

3. Owoce morza

Owoce morza, w tym wszelkie skorupiaki, które mogły być narażone na promieniowanie po uszkodzeniu reaktora jądrowego w Fukushimie. Jedzenie owoców morza może tez powodować niebezpieczne zatrucie rtęcią, które jest przyczyną wielu ciężkich chorób.

4. Algi

Algi absorbują tlen z krwi powodując niedotlenienie

5. Grzyby

6. Orzeszki ziemne i orzechy nerkowca

Orzeszki ziemne i ich produkty (olej z orzeszków ziemnych, masło orzechowe) oraz orzechy nerkowca. Orzechy te zawierają aż 26 różnych mykotoksyn, które powodują powstawanie grzybów. Orzechy w stanie zmielonym pochłaniają z powietrza zarodniki pleśni i tym samym bardzo szybko stają się nieświeże. Objawia się to poprzez czarne lub ciemne przebarwienia widniejące na orzeszkach. Zarażenie różnego rodzaju grzybami następuje już podczas etapu uprawy, świadczy to o nieodporności orzeszków na choroby grzybicze.

Ludzie, którzy jedzą orzeszki i ich produkty wprowadzają do swojego ciała grzyby i ich toksyczne odpady. Jeśli dane grzyby zagnieżdżą się w układzie pokarmowym to może to przynieść negatywne skutki.

Badanie wykazują duży związek pomiędzy orzeszkami ziemnymi i orzeszkami nerkowca
a nowotworami przełyku, żołądka, trzustki i wątroby.

7. Kukurydza

Ziarna kukurydzy zawierają aż 25 różnych mykotoksyn, w tym nawet te uznane za silnie rakotwórcze.

Kukurydza zawiera także fruktozę, która może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, w tym do otępienia, choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.

8. Fermentowane produkty spożywcze

Zaliczamy do nich np. sos sojowy czy zupę miso. Mają one silnie kwasowe pH i powodują znaczne obniżenie odczynu pH w płynach ustrojowych.

9. Jajka

Zgodnie z raportem Departamentu Rolnictwa w jajkach znajduje się 38 milionów różnych mikroorganizmów, które mogą być szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Po zjedzeniu jajka układ immunologiczny człowieka aktywuje się i przez następne 3 do 5 godzin stara się wydalić wszelkie spożyte wraz z nim toksyny.

10. Alkohol

Alkohol jest substancją silnie zakwaszającą organizm. Niszczy komórki i tkanki ciała, zwłaszcza te w wątrobie.

Alergie na produkty spożywcze, to tak naprawdę nic innego jak reakcja organizmu na nadmierne zakwaszenie. Kluczem do „wyleczenia” jest unikanie jedzenia i picia najbardziej zakwaszających produktów oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Należy pamiętać, że istnieje tylko jedna choroba, czyli zakwaszenie i jeden sposób na wyleczenie – alkalizacja organizmu.

You may also like...