Słodzone napoje – prosta droga do zakwaszenia

Zakwaszające słodkie napoje to paliwo dla cukrzycy i chorób serca

Niezliczona ilość ludzi na świecie spożywa w ciągu dnia zakwaszające, słodkie napoje. Są one powodem nagłego wzrostu zachorowań na cukrzycę i choroby serca.

W samych Stanach Zjednoczonych wzrost konsumpcji słodkich napojów przyczynił się do wzrostu do 13 000 zachorowań na cukrzyce oraz 14 000 nowych przypadków choroby wieńcowej u dorosłych mieszkańców USA w wieku przynajmniej 35 lat.

Słodzone napoje gazowane, słodzone napoje dedykowane dla sportowców i dosładzane napoje owocowe (niebędące 100% sokami owocowymi) zawierają od 120 do 200 kalorii i przyczyniają się do rozwoju otyłości i cukrzycy.

Symulacja komputerowa Coronary Heart Disease (CHD) stworzona przez amerykańskich naukowców pozwala sprawdzić dane dotyczące związku pomiędzy dziennym spożyciem napojów słodzonych a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Eksperci sugerują, że nałożenie podatku akcyzowego w wysokości 1 centa za 30 ml napoju słodzonego pozwoli zredukować jego konsumpcję aż o 10%.

Dr Kirsten Bibbins-Domingo, główny autor badań i profesor medycyny na University of California stwierdza, że: „jeśli taki podatek rzeczywiście zmniejszy spożycie napojów słodzonych, to korzyści zdrowotne z tego mogą być nie do opisania”. Wprowadzenie podobnej ustawy byłoby wskazane także w Polsce.

Naukowcy, lekarze i polityce zgadzają się jednogłośnie, że podatek od napojów słodzonych po prostu ma sens. Naszym zdaniem, najpierw nale­ży zmienić podejście społeczeństwa do diety – ustawa o usunięciu niezdrowych produktów ze sklepików szkolnych, w rzeczywistości miała odwrotnie działanie. Wielu rodziców wręcz zachęcało dzieci do kupowania napojów i słodkich przekąsek w innych sklepach, czyniąc krzywdę swoim pociechom.

Organizacja American Heart Association zaleca, aby kobiety ograniczyły spożycie cukru do ilości dostarczającej około 100 kalorii dziennie, zaś mężczyźni do 150 kalorii dziennie.

Spożycie napojów słodzonych cukrem powinno być ograniczone do maksimum 450 kalorii tygodniowo (biorąc pod uwagę, że standardowe dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla człowieka to 2000 kalorii).

Dr Robert O. Young stwierdza, że: „wszystkie słodzone napoje gazowane, napoje dedykowane dla sportowców, słodzone napoje owocowe i dosładzane soki z egzotycznych owoców sprzedawane masowo to produkty silnie zakwaszające. Przyczyniają się do powstawania cukrzycy, chorób serca a nawet nowotworów. Najlepiej zrezygnować ze spożycia takich napojów, ponieważ stanowią one truciznę dla naszego organizmu”.