Jakie ryzyko jest związane z piciem napojów gazowanych?

Firma produkująca Coca Colę, wciąż zwiększa swoje dochody, szczególnie w USA. Około 63% Amerykanów przyznaje, że pije ten napój praktycznie każdego dnia. Ten trend utrzymuje się od 20 lat, jednak w ostatnich latach, producent napoju musiał zwiększyć wydatki na marketing. Jest to spowodowane coraz większą świadomością społeczeństwa. Nie stanowi dziś tajemnicy to, że picie Coca Coli, jest związane ze zwiększony ryzykiem zachorowania na nowotwory, wiąże się z otyłością i prowadzi do zakwaszenia organizmu.

Dlaczego Coca Cola jest tak szkodliwa?

To proste – jej skład jest dobrany tak, by była ona jak najtańsza, a jednocześnie, smakowała większości osób. Zawiera ogromną ilość cukru (w szklance jest 26.5 grama), jest bogata także w kwas fosforowy, barwniki i szereg innych niezdrowych substancji.

Coca – Cola 0, nazywana też dietetyczną, jest oceniana jako jeszcze bardziej szkodliwa, ponieważ zawiera sztuczne słodziki. Ich spożywanie może być związane ze zwiększeniem masy ciała, zaburzeniem uczucia sytości, zwiększeniem ryzyka cukrzycy i nowotworów. Picie napojów słodzonych aspartamem, cyklaminianem i innymi substancjami tego typu, jest związane ze zwiększony ryzykiem migreny. Napoje typu light nie zawierają kalorii, ale mimo to mogą zwiększać masę naszego ciała. Organizm reaguje na słodki smak w taki sam sposób, niezależnie od tego, czy dostarczamy mu glukozę, czy też nie.

Coca – Cola zawiera także dużą ilość kofeiny, dlatego nie powinna być podawana osobom z nadciśnieniem i dzieciom.

Wszystkie te informacje odnoszą się nie tylko do coca-coli, ale także do wszystkich innych napojów gazowanych.

Moim zdaniem, picie napojów butelkowanych to także działanie na szkodę planety. Wystarczy zobaczyć, jak wielka sterta odpadów powstaje z butelek po miesiącu wtedy, gdy kupujemy je codziennie.

Czym zastąpić napoje gazowane?

Napoje gazowane, są drogie i dają mnóstwo objawów ubocznych. Znacznie lepszym rozwiązaniem, jest zastąpienie ich zwykłą wodą, lub wodą z cytryną. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także picie wody z dodatkiem minerałów, które poprawią jej smak i dodadzą jej silniejszych właściwości odkwaszających.

Alternatywą jest też niesłodzona kawa i herbata, z tym zastrzeżeniem, że może ona zakwaszać organizm i działać odwadniająco. Jeśli odpowiada Ci słodki smak i nie możesz się od niego odzwyczaić, alternatywą mogą być napoje dosładzane wyciągiem ze stewi. Stewia jest słodka i posiada mniej działań niepożądanych niż aspartam i jego pochodne.