Przepisy na soki na powszechne dolegliwości

Soki, koktajle i smoothie to jeden z najszybszych sposobów na dostarczenie organizmowi tego, co najlepsze. Wystarczy zaledwie kilka minut, aby w łatwy sposób zapewnić ciału dzienną dawkę warzyw i owoców. Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że soki chronią nas przed stresem i toksynami, z którymi spotykamy się każdego dnia. Są skutecznym remedium na zmęczenie odczuwane przez żyjących w biegu mieszkańców współczesnego świata. Są również pomocne w radzeniu sobie z innymi dolegliwościami. Oto propozycje połączenia warzyw i owoców, które wspomagają leczenie powszechnych dolegliwości.

Przepisy na soki

  1. Artretyzm: marchew + seler + ananas + cytryna
  2. Astma: marchew + szpinak + czosnek + cytryna
  3. Ból głowy: jabłko + ogórek + seler + imbir
  4. Cukrzyca: marchew + seler + szpinakprzepisy na soki
  5. Depresja: marchew + jabłko + szpinak + burak
  6. Detoks nerek: marchew + arbuz + ogórek + kolendra
  7. Kac: jabłko + marchew + burak + cytryna
  8. Kamienie nerkowe: pomarańcza + arbuz + jabłko + cytryna
  9. Nadciśnienie: burak + jabłko + seler + ogórek
  10. Niestrawność: ananas + marchew + cytryna + mięta
  11. Oczy: marchew + seler
  12. Przeziębienie: marchew + ananas + czosnek + imbir
  13. Stres: banan + truskawka + gruszka
  14. Wrzody: kapusta + seler + marchew
  15. Zaparcia: marchew + jabłko + kapusta
  16. Zmęczenie: marchew + burak + jabłko + cytryna

Właściwości zdrowotne wybranych warzyw i owoców

MARCHEW jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie. Przyzwyczailiśmy się, że jest w wielu potrawach, lecz mało kto wie, jak wiele „skarbów” w sobie skrywa:

  • działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy,
  • poprawia metabolizm,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.

JABŁKO to kolejny niedoceniany składnik diety. Jabłka zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, a ich wpływ na organizm świetnie wyraża powiedzenie Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie. Żeby nie być gołosłownym: jabłka pomagają w profilaktyce niektórych nowotworów, działają przeciwmiażdżycowo, sprzyjają odchudzaniu, poprawiają wygląd skóry, działają korzystnie na wzrok, pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Prawda, że aż chce się schrupać niepozorne jabłuszko? 🙂

CYTRYNA. Zarówno cytryna, sok z cytryny, jak i jej miękisz i skórka, posiadają wiele zdrowotnych właściwości. Dowiedz się więcej w artykule Właściwości cytryny.

BURAK jest bogatym źródłem kwasu foliowego, zawiera żelazo, potas, magnez, wapń, rubid, kobalt, błonnik. Buraczek wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn, jest pomocny przy anemii, awitaminozie, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy, pomaga zwiększyć wydolność fizyczną nawet do 15%!

Jak widać przepisy na soki mogą zawierać „zwykłe” warzywa i owoce, które posiadają więcej zdrowotnych właściwości, niż moglibyśmy przypuszczać.

You may also like...