Odpowiednia dieta, pozwala zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów

Czy wiesz, że to co jesz ma wpływ na to, czy w przyszłości będziesz narażony na rozwój nowotworów prostaty?

Najnowsze badania naukowe wykazują, że nawet niewielkie zmiany w nawykach dietetycznych mogą przyczynić się do znacznego obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty.

W profilaktyce przeciwnowotworowej najważniejszą rolę odgrywają organiczne owoce i warzywa. Badania naukowców w tym kierunku opierają się na wynikach osób narażonych na nowotwory prostaty oraz pacjentach cierpiących na tą chorobę.

Jedzenie dużej ilości pomidorów, kalafiora, brokułów, picie zielonej herbaty, dieta bogata w witaminy z grupy E oraz selen znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Z kolei jedzenie dużych ilości białka zwierzęcego i wysoko przetworzonej żywności jest prostą drogą do rozwoju tego typu nowotworu.

Naukowcy co kilka lat zwracają uwagę na związek diety bogatej w warzywa a rozwojem raka gruczołu krokowego oraz sutka.

Pamiętaj – odpowiednio skomponowana dieta bogata w ekologiczne produkty oraz wysoka świadomość mogą uchronić Cię przed skutkami śmiertelnie niebezpiecznych nowotworów.

You may also like...