Ludzkie geny mogą się zmieniać przez dietę

Naukowcy z dziedziny genetyki twierdzili przez długi czas, że informacja genetyczna raz zapisana w naszym DNA nie jest podatna na zmiany pod wpływem codziennych czynników. Okazało się, że nie jest to prawda. Zdrowe geny funkcjonują dobrze w zdrowym, zasadowym środowisku.

Dla nas oznacza to, że powinniśmy utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową organizmu na właściwym poziomie. Najłatwiej jest to osiągnąć stosując dietę opartą na bogactwie i różnorodności „zasadowych” warzyw i owoców oraz unikając wszelkiego pożywienia oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Czas zmian w DNA jest bardzo ważnym czynnikiem

Zdrowe zmiany w genach najczęściej zachodzą bardzo powoli, w wyniku ewolucji trwającej setki, a nawet tysiące lat. Zjawisko szybko postępujących zmian w kodzie genetycznym pod wpływem czynników środowiskowych może natomiast przynieść bardzo złe skutki. Badaniem różnic zachodzących w kodzie genetycznym oraz ich skutków zajmuje się epigenetyka.

Czytając kod genetyczny

Całe nasze życie zależna jest od informacji genetycznej. Rozpoczyna się przecież od połączenia kodu genetycznego matki i ojca wewnątrz zapłodnionej komórki jajowej. Tym samym nasza informacja genetyczna jest złożona z mieszanki informacji, jakie przekazali nam rodzice. Nas budowa ciała, kolor włosów i oczu uzależniony jest od tej informacji, zresztą dlatego jesteśmy do naszych rodziców podobni. W kodzie genetycznym zapisana jest także nasza skłonność do zapadania na określone choroby, w tym choroby genetyczne.

Trochę historii

Dieta ma wielki wpływ na nasze zdrowie i geny. Dobrym, choć drastycznym przykładem jest ten o kobietach rodzących dzieci w czasie drugiej wojny światowej w Danii (1944-45), kiedy panował głód. Kobiety donosiły ciąże mimo bardzo ubogiej diety (nawet 518 kalorii dziennie). Co ciekawe, kobiety te rodziły dzieci, które przeżywały, mimo iż były jeszcze bardziej niedożywione od swoich matek. Okazuje się, że w wyniku długotrwałych złych warunków życia, doszło do zmian w informacji genetycznej matek. Gdyby sytuacja niedoboru pożywienia była jednorazowa i trwała krótko, pewnie doszłoby do poronienia. Natomiast pod wpływem długotrwałego stanu środowiska, organizm matek i dzieci „przeprogramował się”.

Wciąż stanowi dla ludzi zagadkę, jak to jest możliwe, że dieta oraz środowisko może w tak znaczącym stopniu wpływać na zmiany w genach. Przeprowadzono kiedyś eksperyment na bliźniętach jednojajowych. Pierwsze założenie było takie, że skoro bliźniaki pochodzą z jednego jaja, mają do siebie bardzo podobne DNA, to będą odporni lub nieodporni na te same choroby i podobni pod wszystkimi innymi względami.

Bliźniaki były wychowywane w odmiennym środowisku. W miarę prowadzonych obserwacji okazało się, że dojrzewając zaczęli się między sobą coraz bardziej różnić. W tym eksperymencie pokazano jak znaczący wpływ ma środowisko na kształtowanie DNA.

Podsumowując

Trudne warunki środowiska sprawiają, że nasz organizm jest zakwaszony i podatny na choroby. Powinniśmy pamiętać o tym, że utrzymanie zasadowego środowiska dla naszych genów sprawi, że staną się one mocniejsze, natomiast osłabi wpływ niekorzystnych genów. Dlatego tak ważna jest nasza dieta, zdrowy styl życia oraz ograniczanie stresów.

You may also like...