Jakie zalety ma awokado?

Awokado należą do najzdrowszych owoców – zawierają witaminy A, C, E, H, K, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Nie brakuje w nich minerałów, które są szczególnie ważne, ze względu na właściwości buforujące i likwidujące zakwaszenie organizmu.

Znajdziesz w nim takie minerały, jak magnez, miedź, żelazo, wapń, potas i wiele innych. Awokado zawiera aż 18 wartościowych aminokwasów i 7 przydatnych kwasów tłuszczowych. To źródło kwasów omega-3 i omega-6. Zawierają około 2 procent białka, co jest lepszym wynikiem, niż w przypadku krowiego mleka.

Awokado dostarcza wartościowych substancji

Warto zwrócić uwagę na dużą zawartość wartościowej wody – jest jej około 70 – 80 procent. Dzięki temu można nawodnić organizm i dostarczyć mu substancji o działaniu odkwaszającym. Około 63 procent tłuszczu w awokado to tłuszcze jednonienasycone. 17 procent stanowią tłuszcze nasycone. Jeden i drugi rodzaj tłuszczu to doskonałe źródło energii – działają one znacznie skuteczniej, niż cukry i białka.

Badania wskazują na to, że 100 gram awokado dostarcza około 76 mg beta-sitosterolu. Ta substancja ma pożyteczne działanie na jelita, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza wzrost guzów, szczególnie raka prostaty.

76 mg to znacznie więcej beta-sitosterolu, niż można znaleźć w bananach, jabłkach, winogronach, śliwkach i wiśniach.

Nie jedz zbędnego cukru

Awokado ma przewagę nad innymi owocami, ponieważ nie zawiera cukru i dostarcza 3 razy więcej glutationu, niż owoce, które wymieniliśmy przed chwilą.

Glutation to substancja, która wykazuje działanie prewencyjne – chroni przed zachorowaniem na nowotwory, spowalnia proces starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i raka.

Wartościowym składnikiem awokado jest luteina, która wspomaga nie tylko wzrok, ale także chroni przed wieloma formami nowotworów. Działa ona skuteczniej od likopenu z pomidorów, a połączenie tych dwóch substancji pozwala zredukować ryzyko raka aż o 32 procent. Osobno zmniejszają ryzyko o 25 i 20 procent.

Podsumowując – awokado to owoc, który warto włączyć do naszej diety, ze względu na wyjątkowe właściwości i zdrowe kwasy tłuszczowe.

You may also like...