16 grup produktów, które warto wyeliminować z diety

Zmiana sposobu odżywiania zwykle kojarzy się z radykalnymi zmianami w jadłospisie. Dziś chciałabym zaproponować nieco inne podejście, które pomoże stopniowo zmieniać dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Poniżej znajduje się lista 16 grup produktów, które zakwaszają organizm. Jeśli większość z nich znajduje się w Twoim codziennym menu, nie przejmuj się – możesz to zmienić.

  • Postaraj się stopniowo wyeliminować ze swojej diety każdą z grup.
  • Zacznij od jednej lub dwóch, które sprawiają najmniejszy problem. Jeśli na przykład okazjonalnie jadasz fast-foody, zacznij od nich. Obiecaj sobie, że jeśli tylko pojawi się pokusa sięgnięcia po fast-fooda, zjesz bardziej wartościowy posiłek.
  • Gdy zauważysz, że pokusy są coraz słabsze i coraz łatwiej Ci zrezygnować z fast-foodów, przejdź do kolejnej grupy.

W międzyczasie staraj się wzbogacać codzienne posiłki o produkty alkaliczne (polecam tabelę żywności zasadowej) i wartościowe suplementy diety.

16 grup produktów, które warto wyeliminować z diety

  1. Biała mąka i wszelkie wyroby z niej produkowane – ciasta, ciastka, pieczywo (im chleb bielszy, tym mąka bardziej rafinowana, o wyższym indeksie glikemicznym).
  2. Cukier, słodziki, syropy słodzące i pochodne takie jak słodycze, lody, dżemy, galaretki, syropy owocowe, konfitury, ciastka, cukierki, czekoladki, smarowidła typu Nutella oraz inne produkty zawierające cukier. Cukier bardzo często znajduje się też w gotowej żywności przetworzonej, która w smaku jest słona.
  3. Jogurty owocowe, kefiry i maślanki smakowe, serki homogenizowane, serki topione, mleko przemysłowe (zwłaszcza UHT), śmietanka UHT, inne wyroby mleczne.
  4. Gotowe dania i konserwy, gotowe potrawy wyprodukowane przemysłowo np. zupki i sosy instant, dania w puszkach, kartonach i słoikach oraz wszelkie inne mocno przetworzone produkty.
  5. Sproszkowane dressingi do sałatek, gotowe sosy do potraw.
  6. Frytki i inne dania typu fast food np. hot-dogi, zapiekanki, hamburgery, pizza (także mrożone).
  7. Produkty wysoko przetworzone, często niezasłużenie oznaczane jako light lub slim.
  8. Przemysłowo wyprodukowane wędliny.
  9. Utwardzone tłuszcze: margaryny i twarde białe frytury, miksy masła i margaryny oraz tłuszcze do smażenia.
  10. Oleje roślinne rafinowane.
  11. Biała rafinowana sól.
  12. Napoje słodzone, kolorowe i gazowane, w tym napoje energetyzujące, oraz większość soków w kartonach.
  13. Różnego rodzaju przegryzki, jak chipsy, chrupki, popcorn, suchary, krakersy, płatki kukurydziane, wafle, paluszki, precle itp.
  14. Wysoko przetworzone płatki śniadaniowe i podobne wyroby.
  15. Gotowe mieszanki przypraw zawierające tłuszcze, konserwanty, antyzbrylacze, cukier, polepszacze smaku typu glutaminian sodu (w tym kostki rosołowe, kostki do sosów sałatkowych, przyprawy proszkowane i płynne, aromaty do ciast, cukier wanilinowy itd.).
  16. Produkty gotowe o długich listach składników oraz zawierające składniki, których nie znamy.

Grupy produktów zostały zaczerpnięte z książki Alkaliczny styl życia.

You may also like...